DE PAAUW

Atelier De Paauw ligt middenin het groen van landgoed De Paauw, aan een fiets- en wandelpad dat deel uitmaakt van diverse unieke routes: de Landgoederenroute, de Prins Frederik-parkenroute en het Marskramerpad, dat helemaal vanuit Duitsland hierheen loopt.

Mooiste tuin van Nederland

Landgoed De Paauw stond ooit bekend als de mooiste tuin van Nederland onder andere vanwege de vele grote vazen en beelden (exacte kopieën van beelden op de Schlossbrücke in Berlijn), het beukenlaantje en de Princessetuin met een paviljoen en overdekte zitbank (stibadium). Ook nu nog is het park een geliefde plek om te trouwen dankzij de prachtige, oude bomen.

Van ‘modern’ landhuis tot gemeentehuis

Landgoed De Paauw werd vooral bekend dankzij z’n bekendste bewoner: de integere en zeer geliefde Prins Frederik (1797-1881) – broer van koning Willem II – die diverse landgoederen in en rond Wassenaar verwierf. Hij liet het huis De Paauw moderniseren naar de toenmalige neoclassicistische mode en woonde er tot zijn dood.
Sinds 1924 is het landgoed eigendom van de gemeente Wassenaar; het representatieve woonhuis kreeg de functie van gemeentehuis. Na een zeer noodzakelijke en ingrijpende renovatie is het geheel vernieuwde gemeentehuis begin 2020 opnieuw in gebruik genomen.

Atelier De Paauw

Het sfeervolle Atelier De Paauw is ooit begonnen als hooiopslag voor het landgoed en werd daarna gebruikt als kippenschuur. Als atelier fungeerde het ook al eerder – schilder Paul Citroen heeft hier gewerkt – terwijl het verder ook nog dienst heeft gedaan als pottenbakkersatelier.

Het atelier is te bereiken op de fiets en te voet. Liever met de auto? Deze kan nét over het bruggetje geparkeerd worden, waarna het nog zo’n 50 meter lopen is.